Spesialister på energioptimalisering av varme- og kjøleanlegg

Byggenergi AS i Nittedal har spesialkompetanse på energioptimalisering av vannbårne varme- og kjøleanlegg, og som medlem i VVS Norge Partner-kjeden blir det lagt til rette for at de kan lykkes med sin spesialisering.

 

Byggenergi-850x560.png

Sebastian Roth Tuhus, Frode Arnesveeen og Halvor Ihler i Byggenergi AS hjelper både offentlige og private aktører med å redusere sitt energiforbruk

 

Selskapet ble etablert i 2021 og er et rørleggerfirma i bunn, men har spesialisert seg på energioptimalisering av vannbårne varme- og kjøleanlegg i sameier, borettslag og offentlige og private bygg. De har merket at høye strømpriser, økte renter og generell prisstigning har gitt større vilje fra kundene til å investere for å spare.

- Folks forhold til sitt eget energiforbruk er i endring. Økte strømpriser har absolutt hjulpet på for å gjøre folk beviste på forbruket sitt, men vi opplever at flere ønsker å bidra til det grønne skiftet. Vi ser en økende trend der både private og offentlig aktører tilgjengeliggjør flere energirelaterte prosjekter i markedet, forteller daglig leder i Byggenergi, Halvor Ihler

Akkurat nå jobber selskapet blant annet med et prosjekt i Nittedal, der ungdomsskolens varmeanlegg skal levere overskuddskapasiteten til en nærliggende svømmehall og håndballhall. Her vil energioptimaliseringen alene gi en besparelse på rundt 500 000 kWh i året, som gjør at investeringen vil være tilbakebetalt allerede innen halvannet år.

Byggenergi-850x560_1.png

Varmepumpa på Li skole i Nittedal henter energi fra en brønnpark, og leverer i hovedsak varme til ungdomsskolen. Etter at Byggenergi er ferdig vil overskuddsvarme fra skolen leveres til håndballhallen og svømmehallen ved siden av. Det kommer kommunen til å spare mye penger på.

 

Nyter godt av å være VVS Norge Partner

Små selskaper og oppstartsselskaper som Byggenergi har som regel fullt opp med å jakte oppdrag og omsetning. Samtidig må den ordinære driften av selskapet selvsagt tas hånd om. Dette blir litt enklere ved å være VVS Norge Partner, et medlemskonsept for små - og mellomstore rørleggerbedrifter uten butikk.

Byggenergi har vært medlem siden 2022 og har stor nytte av medlemskapet. Det handler blant annet om at medlemskapet inkluderer regnskapstjenester og at det sikrer selskapet gode innkjøpsbetingelser hos grossister og direkteleverandører.

- Kjedekontoret i VVS Norge er også en god sparringspartner for meg som leder av en liten bedrift, og er en mulighet jeg bruker ganske ofte. De er dessuten interessert i at vi skal lykkes, sier han.

Ihler legger til at faglige og sosiale sammenkomster arrangert av VVS Norge gjør det mulig å knytte bånd til andre rørleggerbedrifter.

- Det er blant annet viktig fordi vi ønsker å bygge gode nettverk og team med andre bedrifter som har spesialkompetanse og genuin interesse for optimalisering av vannbårne anlegg. Etter vår oppfatning, ligger det et enormt potensial for VVS-bransjen til å ta en rolle i dette markedet, og det er nok jobb til alle, understreker han.

Byggenergi-850x560_2.png

Vannet er energibæreren i et vannbårent anlegg. Her viser Halvor Ihler i Byggenergi frem vannrørene som sørger for at overskuddsvarme fra skolen kan brukes i håndballhallen og svømmehallen.

Må ha totalteknisk forståelse

Medlemskapet i VVS Norge Partner frigjør tid og gir muligheter til at de kan bruke tiden til verdiskaping. Byggenergi ønsker å benytte sin spesialkompetanse til å energioptimalisere vannbårne varme- og kjøleanlegg.

- Vår styrke ligger i solid teoretisk og praktisk kompetanse innen varme- og kjøleanlegg. Vi tror dessuten at gjennomføringen av et prosjekt blir optimal når avstanden fra prosjektering til utførelse er så kort som mulig, forteller Halvor Ihler.

En viktig nøkkel er å ha en helhetlig forståelse av totaltekniske løsninger – det vil si å forstå hvordan alle delene av et vannbårent anlegg samhandler. Dette inkluderer VVS-installasjoner, ventilasjon, elektro og automasjon. Frode Arnesveen, som er medgründer i Byggenergi, er utdannet KEM-ingeniør og besitter spisskompetanse innen energieffektive varme-, kjøle- og ventilasjonsanlegg.

- Vi bistår både offentlige og private aktører med å redusere sitt energiforbruk. Dette oppnår vi ved å fokusere på hensiktsmessige løsninger og å legge stor vekt på at anlegget skal være enkelt å håndtere for de som skal drifte det. Rørleggerfaget spiller en avgjørende rolle for å nå våre mål innen energireduksjon, avslutter Ihler.

 

Les mer om VVS Norge Partner her.